Čokoladne košarice – zdrave i fine…jako fine

Ove zdrave čokoladne košarice doslovno se tope u ustima. A velika im je prednost što spadaju u kategoriju zdravijih slastica u kojima nema bijelog brašna, šećera ni margarina, nekada neizostavnim sastojaka za ovakvu vrstu kolača.

Mnogi od nas, što zbog zdravstvenih razloga, što zbog opće osviještenosti o namirnicama koje konzumiramo, sve više naginju zdravoj prehrani, uključujući i sirovu hranu pripremljenu na potpuno nive načine.

Ovaj recept sigurno će pridonijeti zdravim prehrambenim navikama onih koji već vode brigu o prehrani, a vjerojatno će privući i one još nesigurne. A nakon što probaju ove košarice, vaši će gosti zasigurno zatražiti recept, tako da ga možete unaprijed efektno rukom ispisati na komadu papira i na odlasku pokloniti prijateljicama. Ugodno ćete ih iznenaditi, a i pridonijeti širenju svijesti o prednostima zdrave prehrane. Koja može biti jednako ukusna kao i ona na koju smo navikli…

Zdrave čokoladne košarice

Sastojci

Za košarice:

  • 1 šalica badema (šalica 2,5 dl)
  • ½ šalice sjeckanog kokosa
  • 1 šalica datulja, otkoštenih
  • ⅓ šalice kokosovog ulja
  • prstohvat himalajske soli

Za čokoladno punjenje:

  • ¼ šalice kokosovog ulja
  • 1 čajna žlica cimeta
  • ⅓ šalice meda
  • ½ šalice sirovog kakaa u prahu
  • 1 jušna žlica maslaca od badema

Za ukras:

  • sezonsko bobičasto voće po želji (aronija, maline, kupine)
  • suho voće po želji (goji, grožđice, brusnice)
  • sjeckani kokos
  • drobljeno zrno kakaa

Priprema

U multipraktiku prvo izmiksajte bademe dok ne dobijete brašno. Dodajte kokos i datulje te miksajte dok datulje ne budu sitno nasjeckane. Dodajte kokosovo ulje i sol te miksajte toliko dugo dok smjesa ne postane podatna za oblikovanje, odnosno dok se prestane mrviti.

Rasporedite dobivenu smjesu u 12 košarica (možete staviti u silikonske kalupe, bez ikakvog podmazivanja). Žlicom pritisnite smjesu prema dnu košarice (tako da nema zraka između podloge i smjese), a zatim polagano (također žlicom) nanosite smjesu prema rubovima i formirajte buduću košaricu u koju ćete uliti čokoladno punjenje. Stavite u zamrzivač.

Dok su košarice u zamrzivaču, pripremite punjenje. Otopite kokosovo ulje tako da bude posve tekuće (bez imalo grudica, odnosno krutih dijelova) i dodajte preostale sastojke (cimet, med, kakao i bademov maslac). Izmiksajte sve zajedno.

Izvadite košarice iz škrinje, zatim ih izvadite i iz silikonskih kalupa te napunite pripremljenim čokoladnim punjenjem. Ukrasite ih po želji. Možete, recimo, posipati sjeckanim kokosom i staviti bobice aronije te listić mente.

Prije konzumacije, stavite košarice u hladnjak najmanje sat vremena. Košarice će još ukusnije biti sljedeći dan. Naravno, ako izdržite da ih odmah sve ne pojedete!

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads